Parkett- og tregulvets sortering - hva er forskjellen?

Parkett og tregulv er produsert av naturlige materialer, noe som gjør at slike type gulv både ser og kjennes forskjellig ut. Det vil si at hvert gulvbord er unikt. Akkurat som at ingen trær er like, skiller ekte tregulv seg også tydelig fra hverandre.

Parkett og tregulv er ekte naturprodukter

Når vi dykker ned i en verden av parkett og tregulv, trer naturproduktenes unike karakter tydelig fram. Hvert tre har sin egen unike historie, da hvert tre vokser forskjellig. Parkett og tregulv påvirkes av treets botaniske art, av omgivelsenes forhold som jordens kvalitet og av ytre påvirkninger som naturen kaster dets vei. Alt dette er med på å sette sitt preg på treets fibre og struktur.

Det betyr at det oppstår ulikheter i produksjonen av ekte tregulv og parkett, som kan vises på følgende måter:

  • Visuelle og tredimensjonale effekter i gulvstrukturen.
  • Ujevnheter på grunn av kvister og sprekker i treverket.
  • Fargeavvik fra andre planker av samme tresort. Ikke forvent å finne to planker som er nøyaktig like når det kommer til fargetoner. Hvert gulvbord kan vise hårfine forskjeller i fargenyanser, selv når de kommer fra samme tresort. Denne naturlige variasjonen gir rom en dynamisk følelse i rommet parketten eller tregulvet er lagt.
  • Kontraster i plankene som kan være svakere eller mer tydelige.

Selv ved videre behandling, som oljing eller børsting av tregulvet, forblir disse karakteristiske egenskapene essensen av treet. De kan endres minimalt eller fremheves enda mer. I motsetning til laminat- eller designgulv, hvor overflater med dekorativt trykk utformes etter ønsker og trender, er ikke utseendet til tregulv helt under vår kontroll da det er naturen som styrer parketten og tregulvets estetikk.

Oversikt over sorteringer av tregulv og parkett

Råmaterialet som brukes til å lage parkettgulv, varierer avhengig av hvilken del av trestammen det blir hentet fra. Den unike karakteren til treet påvirker utformingen av parkettgulvet og bestemmer parkettens design.

Gulvleverandørene benytter ulike betegnelser for å beskrive de forskjellige variantene av parkettsorteringer. For å gjøre det enklere å forstå, har vi delt disse sorteringene inn i fire hovedsegmenter: Select/harmonisk, natur, livlig og rustikk.

Select / harmonisk

En select, eller harmonisk sortering har knapt synlige kontraster. Farger og strukturer ser nesten likt ut på hver planke og danner et behagelig ensartet utseende. Dette er gulv med minst mulig kvist og yteved.

sortering select - parador 3060 eik selvect 3stav.jpg

Natur

Med den "naturlige" varianten er alt noe balansert, med en god blanding av naturlig mønster og rolig utseende.

sortering natur - parador 3060 eik plank oljet.jpg

Living / livlig

En livlig eller vital gradering har et spennende, spektakulært utseende med et tydelig strukturert kvist og forskjellige knutehull eller sprekker.

Sortering living - parador classic 3060 eik living hvit.jpg

Rustikk

Den rustikke graderingen lever på forfriskende ufullkommenhet, med synlige feil som sprekker, brune kjerner eller tegn på slitasje gjør den rustikke graderingen så spennende.

sortering rustikk - kahrs småland eik finnveden.jpg

Ønsker du å ta og føle på de ulike sorteringene på parkett- og tregulv? Besøk vår butikk på Nyland i Oslo, kun 5 minutter fra Alnabru.

Kilde: Meister: https://www.meister.com/en/inspiration/grading-effect.html