Hvordan vaske gulv?

Vi får ofte spørsmål om hvordan man vasker gulvet. Det finnes ingen fasit som er lik for alle gulv, vi skal derfor her forklare hvordan man vasker de forskjellige type gulv.

Man trenger som regel ikke bruke vaskemiddel eller såpe for å vaske gulv. I mange tilfeller vil kjemikalier faktisk kunne skade gulvoverflaten. Dersom du vil bruke vaskemiddel er det viktig at du følger anbefalingene fra gulvprodusenten og holder deg til ph-nøytrale midler.

Se vårt utvalg av rengjøringsmider til gulv her.

Hvordan vasker man parkett?

Når du skal vaske parkett, er det viktig å være forsiktig med hvor mye vann og hva slags type såpe du bruker. Bruker du for mye vann, vil såpe og skitt trenge ned i kriker og kroker på gulvoverflaten, som igjen vil kunne føre til skader på parketten. Dersom du bruker for mye såpe, eller feil såpe, kan det danne seg en såpehinne på gulvoverflaten, som gjør at overflaten på parketten får en matt effekt.

Slik vasker du parkett
 1. Bruk støvsuger eller tørrmopp til å fjerne skitt og hybelkaniner på gulvet
 2. Bruk en lett fuktet mopp sammen med det vaskemiddelet som er anbefalt av gulvprodusenten .Dersom du ikke har tilgang til gulvprodusentens vaskemiddel, sørg for å benytte et PH-nøytralt vaskemiddel.
 3. Dersom det blir områder med “vanndammer” på parketten, er det viktig å tørke vekk disse med en gang. For mye vann kan trenge ned i skjøter og føre til at gulvet sveller opp.

Hvordan vasker man laminat?

Laminat er gulv som tåler mer fukt og vann enn hva parkett gjør, og er derfor enklere å holde rent. Det er likevel viktig å være sparsommelig med både vann og såpe. Hva enn du gjør, ikke bruk grønnsåpe eller natursåpe, da dette vil legge igjen et belegg på gulvoverflaten som over tid kan bli vanskelig å fjerne.

Slik vasker du laminatgulv:
 1. Bruk støvsuger eller tørrmopp til å fjerne skitt og hybelkaniner på gulvet.
 2. Bruk så et syntetisk og PH-nøytralt vaskemiddel.
 3. Dersom det blir områder med “vanndammer” på laminatgulvet, er det viktig å tørke vekk disse med en gang. For mye vann kan trenge ned i skjøter og føre til at gulvet sveller opp.

Hvordan vasker man tregulv?

Det finnes to typer tregulv; ubehandlet tregulv og behandlet tregulv. Bruker du feil metode når du rengjør tregulvet ditt, risikerer du å ødelegge det. Så er her må du ha tunga rett i munnen, for ubehandlet furugulv er den eneste gulvtypen du kan bruke grønnsåpe på.

Slik vasker du ubehandlet tregulv:
 1. Dersom gulvet er ubehandlet furu, kan du benytte grønnsåpe. Følg mengdeanvisning som står oppført på emballasjen. For mye såpe, kan virke mot sin hensikt.
 2. Sørg for å få bort all såpen.
 3. Dersom det blir områder med “vanndammer” på tregulvet, er det viktig å tørke vekk disse med en gang. For mye vann kan trenge ned i skjøter og føre til at gulvet blir stygt og sveller opp.
Slik vasker du behandlet tregulv:
 1. Bruk kun milde syntetiske vaskemidler.
 2. Sørg for å få bort all såpen.
 3. Dersom det blir områder med “vanndammer” på tregulvet, er det viktig å tørke vekk disse med en gang. For mye vann kan trenge ned i skjøter og føre til at gulvet sveller opp. Du kommer lang med en lett fuktet mikrofibermopp.

Hvordan vasker man klikkvinyl og vinylgulv?

Vinylgulv er enkle å holde rent og vedlikeholde, så her trenger du faktisk ikke mer enn en godt oppvridd mikrofibermopp.

Slik vasker du klikkvinyl og vinylgulv:
 1. Bruk kun rent vann eller milde vaskemidler.
 2. Klikkvinyl og vinylgulv er i utgangspunktet vanntette, men overdrevent vannsøl vil over tid kunne skade overflaten.

Ønsker du å kjøpe rengjøringsmiddel som passer ditt gulv? Ta en titt på vårt utvalg av rengjørings- og vedlikeholdsprodukter her!