Kan man male parkett?

Ønsker du et nytt gulv, men føler at økonomien ikke strekker til? Fortvil ikke, da kan det å male parketten være en rask, enkel og billig måte å fornye rommet på. En malt parkett skaper stor forandring i et rom på en budsjettvennlig måte.

Før du begynner å male parketten, må du bestemme deg for hvilket uttrykk og følelser du ønsker at gulvet skal gi. Ønsker du et dempet og elegant uttrykk, må du velge en maling med matt finish. Dersom du ønsker en eksklusiv look, kan du velge en maling med høy glans. Blanke gulv gir en kontrast til matte interiørfarger på vegg. Når du velger maling er det viktig å velge en maling med høy slitestyrke.

Slik maler du parkett

Maler du et parkettgulv kan du fornye det og gi det et helt nytt utseende. Men det er viktig å følge noen trinn og å bruke riktige verktøy og materialer for å sikre at jobben blir gjort riktig.

Er din parkett behandlet med olje, lakk eller beis? De fleste parkettgulv er behandlet med en av disse, og alle tre kan males over, men for best mulig resultat anbefaler vi at du sliper ned gulvet først.

Følg disse enkle stegene for å få et bra resultat når du maler parkettgulvet ditt:

  1. Fjern all gammel overflatebehandling som olje, lakk eller beis.
  2. Dersom du ikke ønsker å fjerne gammel overflatebehandling, går du rett over til punkt nr 2.
  3. Vask så gulvet grundig. Dette bør du gjøre uavhengig om du velger å fjerne den gamle overflatebehandlingen eller ikke. Dersom parketten ikke blir skikkelig rengjort, vil ikke malingen sitte ordentlig og vil flasse av der det er skitt og smuss.
  4. Fyll i eventuelle sprekker eller hull med trefiber eller trelim, og la det så tørke.
  5. Dekk til alle lister med maskeringstape, eller fjern listen for å komme nærmest mulig veggkanten med malingen.
  6. Grunn gulvet. Dette er viktig for å sikre at malingen fester seg til gulvet og forlenger levetiden på malingen. Bruk en egnet grunning for tregulv og la det tørke. Følg anvisningen på spannet.
  7. Start gjerne med en pensel langs listene, og bruk rulle med skaft på resten av gulvet.
  8. Følg anvisningen på spannet om du trenger et eller to lag med grunning. Hvis gulvet er oljet eller beiset bør man ofte føre på to strøk med grunning, mens lakkerte gulv ofte slipper unna med kun et strøk.
  9. Mal så gulvet. Påfør malingen i samme retning som gulvet ligger. For best mulig resultat bør det påføres to strøk med maling på gulvet (la det tørke i mellom strøkene). Benytt pensel langs listene og rulle med skaft på resten av gulvet.
  10. La parketten tørke i minst 24 timer før du bruker den.

Det viktigste å tenke på når man maler et parkettgulv er at det tar tid og at det må gjøres skritt for skritt. Det er også viktig å velge riktig type maling eller lakk for tregulv, og å forberede gulvet ordentlig før du begynner å male. Rengjør grundig, valg av retning for maling er også avgjørende for et vellykket resultat.

Hos oss får du kjøpt vedlikeholdsprodukter for rengjøring og vedlikehold av parkett. Er du så uheldig at det blir dårlig resultat når du har malt parketten, så kan du få kjøpt ny parkett hos oss også.